top of page

Omgeving en activiteiten

Omgeving

Alentejo

De provincie Alentejo ligt in het zuiden van Portugal. Het is zo groot als Nederland met maar 776.000 inwoners. Het uitgestrekte  glooiende landschap is begroeid met duizenden bloemen en toont tal van prachtige historische wit behuisde dorpjes. De bevolking is grotendeels afhankelijk van kleinschalige, traditionele landbouw zoals wijnstokken, olijfgaarden, kurkeiken en veeteelt. De infrastructuur is in goede conditie waardoor grotere afstanden toch in een relatief korte tijd kunnen worden afgelegd.

Cercal do Alentejo

Is een dorp (vila) dat met de omringende dorpjes zo´n 4000 inwoners. Het centrale punt in Cercal is de rotonde met daaraan een plein waar zich de voornaamste restaurantjes en cafeetjes hebben gevestigd. Het dorp heeft verschillende supermarkten, een apotheek, een bank, een postkantoor en diverse andere winkels. Cercal heeft leuke witte huisjes, een kerk met een pleintje, oude mannetjes op een bankje en kans op een kar met muilezel die langs komt. Het heeft alles wat je bedenkt bij een Portugees dorp. Maar Cercal is niet ingeslapen. Het is een levend dorp met veel jonge gezinnen. Quinta Boavista is een kilometer bij het centrum vandaan. Dat is 3 minuten rijden en 20 minuten lopen.

Stranden

De Atlantische oceaan, aan de westkust, is onbedorven met eindeloze zandstranden en kleine baaitjes met rotswanden, vrij van massatoerisme. Het kustgebied van de Alentejo is voor het grootste deel tot natuurgebied verklaard, wat hoogbouw uit den boze maakt. Een paar favorieten stranden zijn Ilha do Pessegueiro, Malhão,Costa de Santo André, São Torpes, Praia das furnas...

Dichtbij gelegen plaatsen

Vila Nova de Milfontes

-15 min

Milfontes is een leuke levendige badplaats op 10 km van Cercal do Alentejo aan de Costa Vicentina. Het toerisme aan deze kust is voornamelijk gericht op de Portugezen. Er zijn diverse stranden aan de oceaan en enkele rivierstranden aan de Rio Mira. De Rio Mira is een van de schoonste rivieren van Europa en stroomt in Vila Nova de Milfontes de oceaan in. Even buiten het dorp ligt een pittoreske vissershaven. Er is in deze plaats volop gelegenheid tot uitgaan. Ontdek meer: 

Activiteiten:

-Rio Mira, kajakken, zwemmen, raften

-Strand, surfen, zwemmen, zee

-Zeevissen

-Boottocht

-Uitgaan, nachtleven

-Winkelen

-Mountainbike verhuur

Porto Covo

20 min-

Porto Covo is een klein vissersdorp dat volledig in oude stijl is gerenoveerd. In de traditionele Alentejaanse huisjes zitten nu leuke winkeltjes en lekkere restaurantjes. Het dorp leeft van het toerisme maar de oude sfeer is volledig bewaard gebleven. Porto Covo heeft prachtige stranden en is zo´n 20 minuten rijden van Cercal do Alentejo. Ontdek meer: 

 • Instagram
 • Facebook

Sines

-25 min

Santiago do Cacém

Sines is een historisch stadje op 25km afstand van Cercal. Er zijn gezellige restaurantjes en winkels, maar ook grote supermarkten zo als Continente, Pingo Doce, Lidle en Intermaché. Er is een baai met een strand, maar er is ook een enorm uitgestrekt strand net buiten de stad. Ontdek meer:

Activiteiten:

-Vasco da Gama museum

-Winkelen

-Moors kasteel

-Historisch centrum

-Strand, zee

-Dolfijn spotting

-Bioscoop

-Fest

30 min-

Santiago do Cacém is de hoofdstad van de gemeente en licht op 30 km afstand van Cercal. Het ligt schilderachtig op een heuvel. Als regionaal middelpunt is dit de plek waar markten, tentoonstellingen en voorstellingen gehouden worden. Ook zijn er restaurantjes en een aantal historische bezienswaardigheden. Er zijn een aantal grote supermarkten zo als Aldi, Continente en Intermache.

-Keltisch Romeinse opgravingen (Miróbriga)

-Historisch centrum

-Museum

-Moors kasteel

-Binnenzwembad

-Auditorium met regelmatige voortstellingen 

Activiteiten:

Santo André

-30 min

Vila Nova de Santo André

Santo André is een nieuwe stad op 35 km afstand van Cercal.  Er zijn hier prachtige bijna altijd verlaten stranden. Het meest beroemde strand heet "Lagoa de Santo André".Naast de oceaan is er een grote lagune  waar door kinderen veilig in gezwommen kan worden en een kolonie flamingos wonen. In de Zomer zijn er waterfietsen te huur. 

Activiteiten:

-Safari park Badoca

-Karting

-Paardrijden

-Tennis

-Costa de Santo André (een van de mooiste stranden van Europa met lagune)

-Wind en Kitesurfen

Andere activiteiten

Rota Vincentina

De Alentejo heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een wandelgebied. Door de hele Alentejo zijn goed bewegwijzerde wandelpaden. Ook zijn er steeds meer "lokale" wandelingen aangegeven rond steden en dorpen. Twee wandelingen van de "Rota Vicentina" komen langs onze boerderij. Veel van onze wandelgasten pakken 's ochtends een bus en lopen dan terug naar Cercal of komen ook met de bus weer terug. Op deze manier kunt u een deel van de Rota lopen terwijl u in onze accommodatie verblijft. Wanneer de bus niet uitkomt is een lift van ons zeker bespreekbaar.

 • Facebook
 • Instagram
 • RSS - grijze cirkel

20 min-

Ilha do Pessegueiro

Een prachtig strand met een vogeleiland vlak voor de kust. Er is een historisch fort met er naast een lekker restaurant met terras. Er zijn begeleide tours naar het eiland om de vogels die daar broeden te kunnen bekijken. Er is een ranch met paarden, waar ritten gemaakt kunnen worden. Via het uitgestrekte strand kunt u naar het plaatsje Porto Covo lopen. Het hele jaar door is het strand rustig zo niet stil. De zomer maanden zijn er strandwachten aanwezig en in augustus is er meestal vertier in de vorm van waterfietsen en een banaan achter een  boot. Het strand is echter groot genoeg om ook dan de rust op te kunnen zoeken.

Markt

Er zijn overal regionale markten in de Alentejo. De grootste in de buurt is die van Brunheiras , een klein dorp 10 minuten rijden van Cercal. Het is en kleurrijke markt, waar iedereen uit de omgeving op af komt. Er worden regionale producten aangeboden zoals, kleding, stoffen, planten, dieren en alles wat je hier maar op het platte land kunt gebruiken. Tevens is het een ontmoetingsplek voor familie en vrienden. De grootste attractie is dat u er de lekkerste gegrilde kip van Portugal kunt eten.

Setúbal

Op ongeveer 1,5 uur rijden van Cercal ligt Setúbal, een flinke stad met een grote haven en een leuk centrum dat is afgesloten voor rijdend verkeer. Het is een mooie stad, uitstekend om een dagje te winkelen en te genieten van de Portugese keuken en cultuur. Wanneer u de oude weg neemt kunt u al dan niet met de auto de enorme monding van de Rio Sado oversteken met de pont en zo de haven van Setúbal binnenvaren.

 • Instagram
 • TripAdvisor - grijze cirkel
 • TripAdvisor - grijze cirkel
 • Facebook

40 min-

Cabo Sardão

Op 35 km afstand is Cabo Sardão, een vuurtoren op een prachtige stuk rotskust. Op de  kliffen  zijn meerderen ooievaars nesten te bewonderen. Het is de enige plek waar deze grote vogels in de oceaan nestelen. Het ligt op aan de wandelroute van de Rota Vicentina, maar is ook met de auto goed bereikbaar.

40 min-

Évora

Op ruim 2 uur rijden bevindt zich de historische stad Évora. De stad heeft een historie van meer dan 2000 jaar. Zowel de sporen van de Romeinen als de Moren zijn in deze stad nog te vinden. Het historisch centrum van de stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tot de bezienswaardigheden behoren een Aquaduct, de Romeinse Diana tempel en de vroeg-gotische kathedraal van Évora, gebouwd van 1186 tot 1204, met een klooster uit de 14de eeuw.

 • TripAdvisor - grijze cirkel
 • Instagram

Algarve

Heeft u behoefte aan wat meer reuring dan biedt de Algarve dit volop. Naast mooie stranden vindt u hier grote winkelcentra, waterparken, golfbanen en alles wat er hoort bij een gebied dat ongeveer 7 miljoen toeristen per jaar ontvangt.

Algarve beach
bottom of page